X Blogs

who you gonna call?

Microsoft open sources more of its ASP.NET technologies

clock March 29, 2012 03:55 by author Rok Bermež

Microsoft is allowing outside contributors to patch and submit potential features for ASP.NET Web API and Web Pages as part of its latest open-sourcing move.

Find out more: http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-open-sources-more-of-its-aspnet-technologies/12290Azure Traffic Manager

clock March 29, 2012 02:51 by author Rok Bermež

For any large website, managing traffic globally is critical to the architecture for both disaster recovery and load balancing. Here comes the Azure Traffic Manager, a geo load balancer and durability solution for your cloud solutions.

With it you can prop up large, redundant, durable, distributed applications in seconds that would rival the infrastructure of the largest websites.

The first step is to click the Virtual Network menu item.

The goal of the next step is to define what Azure deployments we’d like add to our policy, what type of load balancing we’ll use, and finally a DNS entry that we’ll use as a CNAME. We can route traffic for performance (best response time based on where user is located), failover (traffic sent to primary and only to secondary/tertiary if primary is offline), and round robin (traffic is equally distributed). In all cases, the traffic manager monitors endpoints and will not send traffic to endpoints that are offline.

That’s it, now we have our app available on *.trafficmanager.net and all we have to do is to point our domain record cname to it. Simple… definatellyOracle z oblaka

clock March 27, 2012 21:41 by author Rok Bermež

Oracle z oblaka

Včasih dobi kdo fiksno idejo, da integracija med aplikacijami pomeni pisanje ene aplikacije direktno v podatkovno bazo druge. V primeru, da naša aplikacije teče v Microsoftovem oblaku, druga pa uporablja Oracle podatkovno bazo skrito na neki skriti interni mreži, pridemo do zanimivega problema. Če ga razdelimo na dva dela, vidimo da moramo prvo nekako fizično povezati naše oblačne VM na katerih teče naša aplikacija z strežnikom na katerem se nahaja Oracle, brez da bi ga pri tem izpostavili celotnemu internetu. Nato, pa bo treba še našo aplikacijo prepričati oziroma mogoče bolje primerno rečeno VM na katerem teče, da se bo dejansko znala pogovarjat z #«!#!.

Za rešitev prvega problema lahko uporabimo mehanizem, ki sliši na ime Windows Azure Connect , in nam omogoča 'point to point' VPN povezavo med računalniki, ne glede na to na kakšnih mrežah in za kakšnimi požarnimi se nahajajo, seveda če imajo ti vsaj internetno povezavo.

Tega se lotimo tako, da na Windows Azure management portalu prisurfamo na 'Virtual Network' sekcijo, izberemo naročnino ter zahtevamo aktivacijski žeton in s tem vklopimo to storitev za našo naročnino.

clip_image001

Nato v naših oblačnih vlogah vklopimo Connect modul, tako da v ServiceDefiition.csdef dodamo:

clip_image002

Ter mu v csconfig datoteki nastavimo specifično naš aktivacijski žeton:

clip_image004

Za dostop do lokalnih virov, pa morama na vse računalnike do katerih bi radi dostopali namestiti Windows Azure Connect Endpoint programsko opremo, ki jo dobimo na naslovu (pri čemer moramo obvezno uporabiti Internet Explorer brskalnik): https://waconnecttokenpage.cloudapp.net/Default.aspx?token=moj_žeton_guid.

clip_image005

Po namestitvi, se bo nekaj sekund kasneje računalnik pojavil kot aktiviran na management portalu.

clip_image007

Preostane nam samo še konfiguracija naše virtualne mrežne topologije, kar naredimo tako da ustvarimo EndPoint skupino ter nastavimo primerna pravila.

clip_image009

Pri čemer lahko obkljukajo 'Interconnected' opcijo in s tem poskrbimo, da se bodo tudi lokalni EndPointi videli med seboj ter bodo tako dosegljivi tudi drug za drugega in ne zgolj z oblačnih virov.

clip_image011

Privzeto vlog v oblaku ne moremo pingati ker imajo vklopljen požarni zid, ki pa mu lahko z enostavno zagonsko nalogo (Startup task) dodamo novo pravilo in tako omogočimo tudi ping v oblak.

clip_image013

Prvi problem je tako rešen in se lahko posvetimo drugemu. Povezava na Oracle podatkovno bazo iz .NET kode z uporabo Oracle.DataAccess knjižnice ni problematična dokler imamo na sistemu nameščene Oraclove ODAC komponente, ki pa jih privzeto na VMjih v Windows Azure Compute storitvah ni.

Za njihovo namestitev bomo morali tako poskrbeti sami in sicer mora biti zadeva avtomatsko nameščena ob vsakem novem deploymentu. Prvi korak je iz oraclovega spletnega mesta poberemo zahtevane komponente; trenutno ODAC 11.2 Release 4 (11.2.0.3.0) with Xcopy Deployment, ki pa morajo biti 64 bitne in jih ni malo (okoli 60MB v kompresirani obliki). Tako bi v primeru, da bi jih deployali z našo aplikacijo, kar precej povečalo čas deploymenta. Zato jih je precej bolj smiselno odložiti v Azure Storage in poskrbeti da se v okviru zagonske naloge (Startup taska) naložijo na VMjev sistem, odpakirajo ter namestijo.

PowerShell skripta, ki bo vse te naloge opravila bo izgledala nekako tako:

clip_image014

Preden pa jo bomo v okviru zagonske naloge poklicali pa moramo poskrbeti, da bo poklicana zgolj v pravem in ne tudi v emuliranem okolju ter nastaviti politiko izvajanja PowerShell skript.

clip_image015

Preostane nam zgolj registracija zagonske naloge v ServiceDefinition.csdef datoteki.

clip_image017

Pozorni moramo biti, da imajo vse potrebne datoteke (*.cmd, *.ps1) 'Copy to Output Directory' opcijo nastavljeno na ' Copy always', nato pa lahko brez skrbi glede nadaljnjih popravkov in deplyomentov, na oblak namestimo našo aplikacijo, ki je sposobna komunicirati z 'on premises' Oracle podatkovno bazo.About the author

Rok Bermež is Slovenian Windows Azure MVP, he works as a Software Engineer and Microsoft Certified Trainer at Kompas Xnet. His primary interests include cloud computing and web development. With extensive experience in development and architecture he participated in many projects and since the CTP release of Windows Azure much of those projects are based on Windows Azure platform. Rok has been delivering courses, writing code and speaking at conferences and community events on Microsoft technologies for the last couple of years. You can also find him on Twitter (@Rok_B).

Month List

Sign In