Azure elastični podatkovni bazeni

by Rok Bermež 20. May 2016 12:27

Azure SQL podatkovne baze so dobile poleg novih kapacitet za zahtevnejše uporabnike še dodatno opcijo, ki v vam omogočajo gradnjo še boljših oblačnih aplikacij. Elastic database pools – Elastične baze podatkov vam omogočajo, da teče več izoliranih in neodvisnih baz podatkov na rezerviranem bazenu hardwarskih virov, namenjenih samo vam in vaši aplikacije. To zagotavlja odličen način za software-as-a-storiteve (SaaS), katerih razvijalci lahko bolje izolirajo svoje posamezne stranke na ekonomičen način.

Če ste SaaS razvijalec z deset, sto ali celo več tisoč podatkovnih baz, elastična bazen podatkovna baza močno poenostavlja proces ustvarjanja, ohranjanja in upravljanja uspešnosti v teh baz podatkov v okviru finančnega načrta, ki ga nadzorujejo.

SaaS aplikacijski vzorec (predvsem za gradnjo B2B SaaS aplikacij) je da SaaS aplikacije za uporabljajo drugačno podatkovno bazo za shranjevanje podatkov za vsako stranko posebej. To zelo koristi varnosti in izolaciji podatkov (in omogoča podatki o posamezni stranki, ki se šifrirajo ločeno, ločene varnostne kopije… itd), povzroči pa različno in nepredvidljivo porabo virov (vzorci CPU / IO / Memory) in ker je 'vrhove in doline' za vsako stranko težko napovedati je praktično ne mogoče zagototavljati optimalna sretstva saj imamo na voljo zgolj 2 možnosti:

- zagotavljanje virov na podlagi vrha s čimer večino časa storitev preplačamo

- zagotavljanje cenovno bolj ekonomičnih virov na račun učinkovitosti in zadovoljstva strank med vrhovi

Microsoft je ustvaril elastične bazene baz podatkov, posebej z namenom za pomoč razvijalcem pri reševanju tega problema. Pri elastičnem bazenu podatkov lahko dodelimo skupni bazen virov za vse baze podatkov (CPU / IO / Memory), nato pa znotraj bazena ustvarimo in izvajamo več izoliranih baz na vrhu te skupine skupnih virov. Za vsako posamezno bazo, ki jo dodate v bazen, lahko nastavimo tudi najnižje in najvišje meje zmogljivosti SLA, kar zagotavlja, da nobena od podatkovnih baz nepravično ne vpliva na druge zbirke podatkov v vašem bazenu.

Upravljani API vam omogoča enostavno skriptanje ter upravljanja večih baz naenkrat ter izvajanje poizvedb nad večimi podatkovnimi bazami hkrati.

Najboljše od vsega pa je, da ko dodate več baz v tak bazen, imate v povprečju tipičen precej boljši izkoristek obremenitev (ker imajo stranke po navadi različne vrhove in doline) , kar na koncu zahteva veliko manj sredstev in s tem manj denarja, kot bi jih, če bi imeli vsako bazo podatkov posebej.

Spodnji graf prikazuje tipičen primer tega, kar se zgodi, ko SaaS razvijalci izkoristijo zmogljivosti elastičnega bazena. Vsaka posamezna baza ima z vidika uporabe drugačne vrhove in doline (ker se pogosto zgodi ob različnih časih) in bazen jih normalizira ven, tako da skupno zahtevajo veliko manj sredstev:

clip_image002

Ker so elastični podatkovni bazeni zgrajeni na podlagi SQL Database storitve, dobite zraven tudi vse njene vgrajene storitvene zmogljivosti, kot so: 99,99% SLA, večkratni visoko razpoložljivost, geo-podvajanje, 'point-in-time' obnovitev podatkov, TDE šifriranje podatkov, varnost na ravni vrstice, iskanje po celotnem besedilu, in še veliko več.

Tags:

Azure

Add comment

Calendar

<<  September 2018  >>
MonTueWedThuFriSatSun
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

View posts in large calendar

Page List

Month List