Azure kognitivne storitve

by Rok Bermež 1. October 2016 22:33

Pri Azure kognitivne storitvah gre za skupino orodij namenjenih za izboljšavo aplikacij na različnih platformah oz. njihovo razširitev z dodatnimi zmogljivostmi razumevanja človeških interakcij ter prepoznavanja smisla iz podatkov z namenom nuditi uporabnikom bolj koristno in sofisticirano interakcijo ter človeku podobnim obnašanjem.

Storitve so sestavljene iz več različnih tehnologij, ki obsegajo pet ločenih področji: vid, govor, jezik, znanja in iskanja. Vsi so izpostavljeni kot REST APIji, ki jih lahko koristite na katerikoli platformi. Vse, kar potrebujete, je Varnostni ključ (začneta lahko z brezplačnim, ki ga dobite na https://www.microsoft.com/cognitive-services/en-us/sign-up ). Vse interakcije s storitvami potekajo klica na URI , kateremu pošljete vaš varnostni ključ ter želeno zahtevo.
Različne APIje, ki so del kognitivnih storitev lahko razdelimo v dve večji skupini. Na eni strani imate bolj uveljavljene in znane tehnologije (kot na primer Bing iskanje). Na drugi strani pa najmodernejše stvari, kot so storitve za razumevanje jezika, čustev, znanja in prevajanja (v realnem času).

Kognitivne storitve so platforma, ki se stalno razvija. Nekateri APIjo so še v beta fazi in večina izmed njih konstantno raste in se spreminja. Trenuten celoten sklop je sledeč:

clip_image002

Trenutno se ne bomo spuščali v vse podrobnosti v zvezi s posameznimi API-ji temveč bomo to storili v prihodnjih člankih. Za sedaj bo zadosti, če rečemo da mogoče sama po sebi vsaka storitev ni najbolj impresivna a, ko jih začnemo kombinirati pa lahko pridemo do izjemno zanimivih rezultatov.

Na tej točki je trenutno še nemogoče napovedati dosega te tehnologije. S tem, ko smo razvijalci in bolj pomembno nekoliko kasneje tudi končni uporabniki dobili te zmogljivosti v roko, bo to pripeljalo do novih inovativnih načinov uporabe in s tem nadaljnjih smeri razvoja teh storitev.

Tags:

.Net | Azure

Add comment

Calendar

<<  September 2018  >>
MonTueWedThuFriSatSun
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

View posts in large calendar

Page List

Month List