Kaj se nam obeta v SharePoint 2016

by Robi 18. August 2015 21:07

V začetku maja se je v Chicagu odvila Microsoft Ignite konferenca, ki se je na žalost nisem mogel udeležiti. Microsoft je na novi združeni konferenci predstavil kar nekaj novih verzij produktov, med drugim, je bil predstavljen tudi osnutek nove verzije SharePoint-a.

Novosti SharePoint 2016 so razdeljene v 4 sklope:

  • Management
  • Reliability, performance and scale
  • Insight and Data
  • Cloud Accelerated Experiences.

V predstavitvi novosti, se bom dotaknil vsakega sklopa posebej, vendar pa velja opozorilo, da so te novosti šele v povojih in da se do izida nove verzije lahko še marsikaj spremeni.

Management

Z vidika upravljanja nove verzije SharePoint Serverja 2016 bodo stvari ostale dokaj enake, vendar pa so se z novo verzijo spremenile zahteve po minimalni programski opremi. Kar se tiče zahtev po strojni opremi, so te zaenkrat enake kot za SharePoint 2013.

Zahtevana programska oprema

Zahteve za programsko opremo se bodo do neke mere spremenile. Največja sprememba bo, da bo priporočen operacijski sistem novi Windows Server 10 in pa seveda s tem tudi novi :NET Framework različice 4.5.2. Najmanjša verzija Windows Server bo Windows Server 2012 R2, namestitev na Windows Server 2012 ne bo mogoča.

Kar je med zahtevami za programsko opremo še zanimivo je, da bo verjetno edina podprta verzija SQL strežnika, verzija SQL Server 2014 in novejše. Ta informacija sicer še ni potrjena, vendar pa zaradi nekaterih drugih novosti ki se obetajo verjetno pravilna.

Nadgradnja

Kot smo bili navajeni že iz prejšnjih verzij SharePoint strežnika, tudi na to verzijo ne bo mogoč prehod direktno iz verzije 2010, temveč bo potreben vmesen prehod na verzijo 2013. Edini podprt in možen način za nadgradnjo na verzijo 2016 bo iz verzije 2013 in sicer po database attach metodi. Druga opcija seveda obstaja in to je migracija podatkov z orodji za migracijo.

SMTP

V nobeni izmed prejšnjih različic SharePoint strežnika ni bilo mogoče pošiljanje pošte prek zaščitene povezave. V novi verziji se nam obetajo spremembe, kjer naj bi bilo omogočeno pošiljanje pošte prek zaščitene povezave z uporabo StartTLS in tudi prek nestandardnih portov.

Reliability, performance and scale

Na področju zanesljivosti delovanja in razdelitve vlog, se obeta precej novosti, med drugim tudi že v procesu namestitve.

Med namestitvijo produkta bomo dobili novo pogovorno okno, kjer si bomo lahko izbrali za kakšen namen bomo uporabili ta strežnik.

Kratek opis vlog in namena se nahaja v spodnji tabeli

Vloga

Opis

WebFrontEnd

Strežnik za odgovarjanje na zahteve uporabnikov. Ta vloga bo optimizirana za nizek odzivni čas.

Application

Back-end strežnik, ki bo skrbel za izvajanje operacij v ozadju, kot so na primer servisne aplikacije in timer jobi. Strežnik bo optimiziran za velike obremenitve.

Specialized Load

Vloga bo rezervirana za aplikacije in rešitve, ki naj bi bile izolirane od drugih vlog v gruči. Namenjen bo predvsem nameščanju storitev in aplikacij, ki privzeto niso del SharePoint gruče, npr 3rd party produkti.

DistributedCache

Kot poznamo že iz trenutne verzije SharePoint strežnika, je distributed cache precej RAM intenziven servis in ta vloga bo optimizirana za delovanje distributed cache.

 

Popravki

Na področju nameščanja popravkov, nam Microsoft obljublja precej lažje delo, kot je bilo to do sedaj, kjer je nameščanje kumulativnih popravkov lahko prava nočna mora. Najbolj me je fascinirala obljuba, da bo nameščanje popravkov sedaj lahko »Online«, se pravi, brez da bi bila vaša gruča nedosegljiva.

Nove limite

Precej velike spremembe se obetajo pri velikosti SharePoint baz podatkov in zaradi tega tudi druge omejitve velikosti datotek, velikosti zbirk strani,…

Več informacij v spodnji tabeli:

Ime

Limita

Content Database Size

Content database sizing into TB's

Site Collections per Content Database

100,000 site collections per content database

List Threshold

Increased List Threshold >5000

MaxFile Size

MaxFile Size increases to 10GB and removed character restrictions

Indexed Items

2x increase in Search scale to 500 million items

 

Med najbolj vidnimi spremembami je povečana maksimalna velikost baze podatkov, ki naj bi bila sedaj v TB in ne več med 100 in 200 GB kot do sedaj. Tudi maksimalna velikost datotek naj bi bila povečana in sedanjih 2GB na 10GB, kar pomeni, da bodo sedaj zaposleni lahko nalagali precej večje MP3 datoteke ali slike mačk v precej višji kakovosti kot do sedaj.

User Profile Service

V novi verziji ForeFront Identity Manager ne bo več del produkta za sinhronizacijo Active Directory s SharePoint-om, temveč bo OOTB mogoče samo še AD Sync servis. Kar pa bo novost pa je, da bo sedaj mogoče uporabiti eksterni FIM servis in ga integrirati v SharePoint kot zunanjo storitev za sinhronizacijo profilov v SharePoint User profile store.

Project server

Za Project server se sedaj obeta še boljša integracija s SharePoint 2016 serverjem, in sicer Project server ne bo imel več svojih »Project« baz, temveč bo vsa vsebina Project serverja sedaj v SharePoint Content bazah.

Durable links

Čisto nova funkcionalnost v SharePoint 2016 naj bi bli t.i. »Durable links«, ki naj bi precej olajšali delo z dokumenti, ki v življenjskem ciklu doživi preimenovanje, premikanje dokumenta. Durable links naj bi bili torej namenjen povezavam na dokumente, ki ne bo več baziralo na poti in imenu dokumente, temveč na ID-ju dokumenta v SharePoint-u. Na ta način preimenovanje in sprememba lokacije dokumenta ne bo več pokvarila vse povezav na dokument, ki so jih uporabniki uporabili v svojih dokumentih ali dodali kot povezave na SharePoint strani.

Insights and Data

V verziji SharePoint 2013 je nemalo pripomb letelo na precej slabo statistiko obiskov po straneh. V novi verziji naj bi se ta del precej precej izboljšal, kar pomeni, da bomo imeli na voljo precej novih orodij za pregledovanje statistik. Ta orodja naj bi ponujala tudi precejšen vpogled v porabo prostora, po število zbirk mest glede na predlogo, število uporabnikov glede na operacijski sistem…

Upam, da se bodo v tem primeru držali obljub in res ponudili boljšo statistiko kot to, ki je na voljo v trenutni verziji.

Cloud Accelerated Experiences

Ker je zadnja leta Microsoft strategija in filozofija oblak, se seveda tudi pri novostih SharePoint »On-Prem« ne moremo izogniti novostim, ki so vezane na oblak oz. bolj natančno na povezovanje z Office 365. Vedno več se govori v hibridnih rešitvah, kjer naj bi bil del rešitve v oblaku, del pa strežnikih, ki so del naše infrastrukture. V SharePoint 2016 naj bi tako imeli še več možnosti povezovati iskanje s tistim v O365, povezovati LOB podatke,…

 

Zanimivo bo videti, kako se bodo stvari razvijale v naslednjem letu, saj je objava nove različice SharePoint 2016 predvidena šele za drugo četrtletje 2016. Konec leta se obeta že public beta verzija, ki bo idealno za učenje, testiranje in spoznavanje novosti.

 

Robi Vončina

SharePoint Server MVP

Tags:

Add comment

Calendar

<<  October 2018  >>
MonTueWedThuFriSatSun
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

View posts in large calendar

Page List

Month List