Office 365 PowerShell – 3. del

V prejšnjem članku smo si pogledali, kako se lahko povežemo na Skype for Business Online s pomočjo PowerShella. V tem članku pa nadaljujemo s povezovanjem in upravljanjem drugih storitev v Microsoftovem oblaku in v tokrat pride na vrsto Exchange Online.

Exchange Online

Za povezovanje na Exchange Online ne rabimo namestiti nobene dodatne programske opreme. Vse kar moramo storiti je, da odpremo naše najljubše skriptno orodje in poženemo nekaj ukazov, kjer se na podoben način kot pri Skype for Business povežemo oz. uvozimo sejo.

$Exchange=New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri "https://outlook.office365.com/powershell-liveid/" -Credential $MyAccount -Authentication "Basic" -AllowRedirection
#Uvozimo sejo
Import-PSSession $Exchange

Po uspešno izvedenih ukazih, lahko v ukaznem oknu vidimo, kateri ukazi so bili uvoženi v našo sejo:

V zgornji sliki lahko vidimo, da se ob izvedenem ukazu:

Import-PSSession $Exchange

V naše PowerShell okno prenese začasni modul z naključnim imenom. V našem primeru je to: »tmp_j34mn4zb.abt«. To je lahko zelo pomemben podatek, če bi na primer želeli izpisati vse ukaze, ki nam jih ta modul prinese:

Get-Command -Module tmp_j34mn4zb.abt

Trenutno je za Exchange Online na voljo 669 ukazov.

Zaključek seje

Podobno kot pri S4B, je tudi tukaj pomembno, da pri zaključku dela na Exchange Online zaključimo sejo in zapremo povezavo to O365. Za zaključek seje moramo uporabiti naslednji ukaz:

Remove-PSSession $Exchange

Ta ukaz tudi izbriše začasni modul, ki smo ga odprli z ukazom »Import Session«, kar pomeni, da potem Exchange Online cmdlets ne bodo več na voljo.


Exchange Online in Multifactor avtentikacija

V primeru, da v organizaciji uporabljamo tudi večkratno preverjanje identitet (MFA), potem moramo za uspešno povezovanje na Exchange Online uporabiti malo drugače pristop.

Odpreti moramo portal.office.com in odpreti stran za administracijo Exchange storitve: https://outlook.office365.com/ecp/

Na desni strani v navigaciji, bomo na dnu strani našli povezavo »Hybrid«. Če odpremo stran za konfiguracijo hibridnega okolja, bomo našli 2 povezavi:

Mesto, kjer najdemo možnost zagona modula za MFA je mogoče malce nenavadno, vendar pa na žalost druge opcije trenutno ni.

Če želimo odpreti modul za povezovanje, kliknemo na gumb »Configure« in zažene se aplikacija, ki nam potem odpre novo PowerShell okno v katerem lahko izvršimo ukaz:

Connect-EXOPSSession

Po uspešni prijavi, lahko tudi Exchange Online upravljamo s pomočjo PowerShell orodja, kljub temu, da imamo nastavljen »Multi Factor Authentication«.

Za ta članek bo to vse, v naslednjem pa si bomo pogledali kakšne imamo opcije za upravljanje SharePoint Online.

Robi Vončina

Avtor: Robi Vončina

Office Servers and Services MVP, MCT

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja