Web Part nastavitve po meri

WebPart je komponenta, ki jo dodamo na SharePoint stran, da opravi specifično nalogo in jo lahko uporabimo večkrat. Vsak webpart ima nastavitve, ki jih lahko razdelimo v tri kategorije – izgled, postavitev in napredno (Appearance, Layout in Advanced). Včasih zadostujejo te nastavitve, vendar moramo običajno, ko razvijamo web part, dodati tudi svoje nastavitve, ki so specifične za web part, ki ga izdelujemo.

Dodajanje dodatnih nastavitev je precej preprosto. Najprej dodamo property (prilagodljiv mehanizem, metoda za branje in pisanje vrednosti) takega tipa kot bo tip nastavitve in mu dodamo atribute, ki mu določajo ali bo viden med nastavitvami, skupino v kateri se bo prikazoval, naslov, opis, privzeto vrednost in ali ga je mogoče urejati.

Vse kar moramo še narediti je da metode pripnemo na kontrole, ki naredijo nastavitve vidne.

Tako imamo narejene dodatne nastavitve. Problem pa je, da smo omejeni le na besedilno polje (za besedilo, števila in datum), potrditveno polje in spustni meni, kar omejuje funkcionalnost in enostavnost nastavitev po meri.

Če želimo večjo funkcionalnost in enostavnost nastavitev, na primer izbirnik datuma (date picker, namesto da mora uporabnik ročno vnašati datum in čas), moramo najprej prepisati class toolpart, v katerem dodamo svojo vrsto nastavitev in določimo tudi po kakšnem vrstnem redu bodo prikazane nastavitve (ali se najprej prikažejo privzete ali po meri).

Nato napišemo svoj class, ki podeduje lastnosti od privzetega. V tem classu dodamo novo okno, ki bo, kot smo prej določili, prikazano pred ali za privzetimi nastavitvami. Na to okno pripnemo svoje nastavitve in njihove lastnosti.

Te nastavitve so prav tako property metode, vendar pri teh nismo omejeni le na besedilno polje, spustni meni in izbirno polje, ampak jim lahko dodamo svoj tip, ki ga izdelamo po meri (na primer koordinate). Nato moramo še prepisati privzete funkcije za preklic ali uveljavljanje nastavitev (apply changes, ok in cancel), kjer povemo kaj se zgodi, ko uporabnik pritisne na enega izmed gumbov, to je shranitev nastavitev in njihova aplikacija na webpart. Ko imamo te funkcije napisane bodo nastavitve webparta afektivne. Tako smo naredili po meri nastavitve za webpart.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja